Titel: Tomten

Meddelare: Jonas Olof Sellgren  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

Min svärfar tjänade i sin ungdom hos en bonde i Sörgård. Där hade de tomten. En vår tog det slut på det riktiga höet åt hästen, så att de måste stilla hästen bara med sämre foder. Men så satte de tomten att hämta hem riktigt hö. På kvällen kom han med en börda, som var stor som ett hästlass, för han var ofantligt starkt. Han tog ett fång och kastade åt hästen och sa: "Där har du! Ät nu riktigt, för dä är ända från Hummelvik."
De fick en ny piga dit i gården, som tomten inte kände till. Då hon skulle stilla kräken första gången, var det alldeles omöjligt att hon kunde få lös ett enda strå ur högolven. Hon försökte på alla håll, men det var lika när. Då måste hon gå in och tala om det för matmor. Hon följde då med till foderladan och sade: "Den här människan skall vara här och höra gården till, så du skall låta henne ta så mycket hö hon vill." Sen satt inte höet fast längre.